- İşitme duyarlılığının kısmen veya tamamen kaybından dolayı özel eğitim ve destek eğitim hizmetine ihtiyacı olan birey, işitme yetersizliği olan birey olarak tanımlanmıştır.
- İşitme yetersizliği olan çocuklar için, sağır ve ağır derece işitme yetersizliği şeklinde farklı tanımlar da vardır.
- Sağır çocuk, işitme cihazı yardımıyla ya da cihaz olmaksızın dile ilişkin bilgileri işitme yetisini kullanarak elde etmesi mümkün olmayan bireydir.
- Ağır derecede işitme yetersizliği olan çocuk, işitme kalıntısına sahip, işitme cihazı yardımıyla dile ilişkin bilgileri edinebilen birey şeklinde tanımlanmıştır.
İşitme kaybının derecesine göre sınıflama
İşitme kaybının derecesi odyolojik değerlendirme ile elde edilen desibel (dB) sonucuna göre yapılan tıbbi sınıflandırmadır. Odyoloji, işitme bilimi olarak kısaca tanımlanabilir. Desibel (dB) ise sesin şiddeti, yani sesin yüksekliğini ifade eden ölçü birimidir.
İşitme kaybının oluşma yerine göre sınıflama
İşitme sisteminin herhangi bir yerinde yaşanan problem işitme yetersizliğine neden olabilir.
- İşitme kaybının derecesini ve işitme kaybının meydana geldiği yeri dikkate alan sınıflandırma tıbbı sınıflama şeklinde adlandırılır. Diğer yandan eğitim alanında hizmet sunulacak ise kaybın oluştuğu yaşa göre yapılan eğitsel sınıflama kullanılır.
- Dünya Sağlık Örgütü’nün (World Health Organization [WHO]) verilerine göre dünya genelinde yaklaşık olarak 466 milyon bireyde işitme kaybı bulunmaktadır. Bunların 34 milyonu ise çocuktur.
- Bu tahmini rakamlarla birlikte Türkiye Özürlüler Araştırmasının verilerine göre ülkemizde 2002 yılı itibariyle yaklaşık 253.000 işitme yetersizliği olan vatandaşımızın bulunduğu belirtilmektedir.
KAYNAKÇA
- American Speech-Language-Hearing Association (ASHA). (2015). Type, degree, and configuration of hearing loss. https://www.asha.org/uploadedFiles/AIS-Hearing-Loss- Types-Degree-Configuration.pdf
- Çolpan, B. (2015). İşitme kayıplarının etiyolojisi. E. Belgin ve S. Şahlı (Eds.), Temel odyoloji içinde (ss. 257-284). Ankara: Güneş Tıp Kitabevleri.
- Gürgür, H. (2018). İşitme yetersizliği olan öğrenciler. A. Cavkaytar (Ed.), Özel eğitim içinde (ss. 189-203). Ankara: Vize Akademik.
- Kemaloğlu, Y. (2017). İşitme yetersizliği: Tanım, sınıflama, yaygınlık ve nedenler. H. Gürgür ve P. Şafak (Eds.), İşitme ve görme yetersizliği içinde (ss. 2-32). Ankara: Pegem Akademi.
- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB). (2018). Özel eğitim hizmetleri yönetmeliği. https://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2018_07/09101900_ozel_egitim_hizmetle ri_yonetmeligi_07072018.pdf
- World Health Organization (WHO). (2020). Deafness and hearing loss: Key facts. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/deafness-and-hearing- loss#:~:text=Key%20facts,will%20have%20disabling%20hearing%20loss